|
 |
Autor |
Wiadomość |
Krzys60
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 9:20
Temat postu : puch gołębi
|
 |
|
Moje gołębie zrzucają jeszcze puch. Czy to jest prawidłowe? Zima były karmione dobrze,puch był na odchodach gołębi,wiem że to prawidłowo ale teraz wiosną? zauwazyłem że puch wystepuje po kapieli gołębi i gdy podaję wit.AD3E. Może to od tego? Prosze o poradę. |
|
|
|
|
 |
celt78
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 9:34
Temat postu :
|
 |
|
Zrzucanie puchu przez gołębie to oznaka formy i zdrowotności, a witaminy przyczyniają się do zdrowia.Gołębie za pomocą charakterystycznych ruchów zwanych "wiskaniem", pomagają w rozprowadzeniu pudru po całym upierzeniu. Te zabiegi pielęgnacyjne mające wybitne znaczenie higieniczne o charakterze kosmetycznym, mają również doniosłe znaczenie biologiczne, albowiem zmierzają do utrzymania upierzenia w jak najlepszej kondycji. Doświadczeni hodowcy zwracają uwagę na te czynności, albowiem ich brak świadczy o złym stanie zdrowia ptaków. Mistrz Marcel DeSmet zawsze obserwował swoje wdowce podczas kąpieli. Według niego w najlepszej kondycji były te samce, które pierwsze wskakiwały do wody, najdłużej się kąpały i najszybciej schły. Ponadto, wieczorem po kąpieli sprawdzał również cele swoich wdowców. Za bliskie zdobycia idealnej formy uważał te wdowce, które zrzuciły najwięcej puchu.
Tak, więc dobry stan upierzenia spełnia nie tylko ważne zadaśśśśąąąnie ochronne, ale jest również ?wiadectwem zdrowia, a w okresie lotowym sygnalizuje wzrost formy lotowej.
Systematyczne pierzenie puchu jest oznak? zdrowia gołębi, a bez doskonałego zdrowia nie ma wyników, o czym nie powinni?my nigdy zapominać.
Pierzenie drobnych piór puchowych to proces, maj?cy charakter ci?gły - puch wypada przez cały rok a nie sezonowo jak w przypadku pierzenia piór pokrywowych i lotek. Najintensywniej puch wypada w okresie jesiennym i przy końcu zimy. W końcu pierzenia jesiennego wyrasta puch bardziej puszysty zwany, puchem zimowym. Natomiast przy końcu zimy lub na przedwio?niu w zależno?ci od temperatury i mikroklimatu gołębnika oraz od stanu zdrowia gołębi puch zimowy jest stopniowo zastępowany puchem letnim, mniej obfitym i puszystym. |
|
_________________ "Doświadczenie to nazwa, którą każdy nadaje swoim błędom." |
|
|
 |
jankes
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 17:58
Temat postu :
|
 |
|
do Celta wszystko się zgadza ,tylko jeśli teraz leży puch to po 5 locie gołębie będa po konkursie,podajac dobra karmę w czasie lączenia stymulujemy (pobudzamy organizm)do odpowiedniej gotowości rozpłodowej,po zniesieniu jaj należy (ostudzić )ptaki slabszą karmą,jeśli tego nie zrobisz to początek lotów będzie Twój,ale gwarantuje że przyjdą 500 i dluższe i po ptakach i po formie.Kiedyś starszy doświadczony hodowca powiedział mi tak,pierwsze 3-4 loty gołębie powinny iśc na zimówce.Pewnie nie wszyscy się z tym zgodza ale coś w tym jest,n iech każdy wnioski wyciągnie sam. |
|
|
|
|
 |
Krzys60
|
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 6:22
Temat postu :
|
 |
|
Dziekuję za fachową odpowiedz-poradę. Wiem że zrzucanie puchu jest oznaką zdrowia ale myslałem że to dotyczy tylko zimy. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
 |
darek77
|
Wysłany: Czw Mar 29, 2007 8:49
Temat postu :
|
 |
|
witam !!
Kolego jankes w 100% się z toba zgadzam ,umiejetne prowadzenie hodowli to tak zwany fach który powinien posiadac kazdy hodowca. Ciezko jest przekonać hodowców do takiego postępowania i powolnego wprowadzania karmy i dotatków na poczatku sezonu. Podziwiam hodowców co mają tylko jeden gołebnik i robią wyniki we wszystkich kategoriach. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest jak hodowca posiada dwa przedziały .Rózne terminy parowan i prowadzenia hodowli, gołebie które mają wykazać sie w kategori A gołebnik I, natomiast reszta drugi gołebnik !
Wracajac do tematu kolegi celta to mojm zdaniem powinieneś przychamować je karmą po zniesieniu jajek i na 5 dni przed kluciem zacząć podawać stopniowo karme bogatszą .
pozdrawiam ! |
|
_________________ hodowca |
|
|
 |
kania900
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2016 14:48
Temat postu :
|
 |