Forum PZHGP
FAQ FAQ Szukaj Szukaj Użytkownicy Użytkownicy Profil Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj
Obecny czas to Czw Wrz 09, 2010 13:36 Zobacz posty bez odpowiedzi
Maraton - czy trzeba lecieć z rejeonem?
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
lukasz22

WysłanyWysłany: Sob Lut 27, 2010 13:56
PostTemat postu : Maraton - czy trzeba lecieć z rejeonem?
Odpowiedz z cytatem

Witam kolegów,
Mam pytanie odnośnie lotów Maraton do GMP na rok 2010.
Czy konieczne jest stworzenie rejonu dla tych lotów, czy też może organizować je oddział samodzielnie?

W regulaminie lotowo - zegarowym znalazłem jedynie zapis o takiej treści:
"
3. Listy konkursowe sporządzone są:
a) w lotach do 400 km przez Sekcje i Oddziały,
b) w lotach od 400 km do 700 km przez Oddziały lub Rejony Lotowe,
c) w lotach powyżej 700 km przez Oddziały i Rejony Lotowe lub Okręgi"

Natomiast z drugiej strony otrzymałem informację, że należy organizować loty rejonowe.

Jak to jest na prawdę? proszę o pomoc.
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość Powrót do góry
les02

WysłanyWysłany: Sob Lut 27, 2010 18:32
PostTemat postu : 
Odpowiedz z cytatem

Nikt Cię nie zmusi do lotowania maratonów wspólnie z okręgiem. Możesz lecieć samym oddziałem tylko aby lista konkursowa mogłabyć brana do GMP lub do kat. M oddział musi spełnić warunek 250 gołębi na punkcie wkładań i 50 hodowców. W innym przypadku lecisz tylko o współzawodnictwa oddziałowe. No i łatwo policzyć jaki będzie miał słaby coficient pierwszy gołąb przy takiej ilości gołębi, gdyż tu nie ma ograniczenia 5000 gołębi.
Co prawda w regulaminie jest zapis, że jednostki organizacyjne PZHGP są zobowiązane do uczestnictwa w lotach organizowanych przez jednostki nadrzędne. Słowo zobowiązane nie jest równoznaczne z obowiązkiem brania udziałów w tych lotach. No bo jakby tak było każdy oddział musiałby brać udział w lotach narodowych.
Na rejon lotowy musi Ci wyrazić zgodę twój okręg. Jak nie polecisz z nimi lotów okręgowych to zapewne zrobią Ci na złość i takiej zgody nie dostaniesz. Dodatkowo teraz to trochę zapóźno na szukanie rejonu lotowego. Można je co prawda zmieniać ale to w miesiącach październik i listopad. Nowe rejony zakłada się na początku roku wyborczego na całą kadencję i tu ma się czas chyba do marca.
Jednak trochę dziwi mnie ten zapis o zgodzie okręgu na rejony lotowe. Moim zdaniem to jest hobby i oddział powinien tylko informować okręg z kim zakłada rejon lotowy. Okręg powinien tylko wnikać czy są przestrzegane w tej kwestii regulaminy. Pozdrawiam
lukasz22

WysłanyWysłany: Nie Lut 28, 2010 6:47
PostTemat postu : 
Odpowiedz z cytatem

dzieki za odpowiedz
nie mialem nie mysli lotu maraton okregowego, a rejonowy. dostalismy informacje od Prezesa Okregu, ze MUSIMY leciec maraton z rejonem bo nasze wyniki beda uznane, ale mozemy stworzyc wlasna liste jezeli spelnimy warunki - wiec jaki to jest sens ustalac lot rejonowy skoro jestesmy silnym oddzialem i mozemy to zrobic sami?

fajnie jakby przedstawiciel pzhgp to wyjasnil, udziela sie tutaj ktos taki ?
Adam.W

WysłanyWysłany: Czw Mar 11, 2010 7:01
PostTemat postu : 
Odpowiedz z cytatem

W temacie "Konsultacje" na ten temat wypowiada się Prezydent Kawaler
Zobacz poprzedni temat Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do: