|
 |
| Autor |
Wiadomość |
lukasz22
|
Wysłany: Sob Lut 27, 2010 13:56
Temat postu : Maraton - czy trzeba lecieć z rejeonem?
|
 |
|
Witam kolegów,
Mam pytanie odnośnie lotów Maraton do GMP na rok 2010.
Czy konieczne jest stworzenie rejonu dla tych lotów, czy też może organizować je oddział samodzielnie?
W regulaminie lotowo - zegarowym znalazłem jedynie zapis o takiej treści:
"
3. Listy konkursowe sporządzone są:
a) w lotach do 400 km przez Sekcje i Oddziały,
b) w lotach od 400 km do 700 km przez Oddziały lub Rejony Lotowe,
c) w lotach powyżej 700 km przez Oddziały i Rejony Lotowe lub Okręgi"
Natomiast z drugiej strony otrzymałem informację, że należy organizować loty rejonowe.
Jak to jest na prawdę? proszę o pomoc. |
|
|
|
|
|
 |
les02
|
Wysłany: Sob Lut 27, 2010 18:32
Temat postu :
|
 |
|
Nikt Cię nie zmusi do lotowania maratonów wspólnie z okręgiem. Możesz lecieć samym oddziałem tylko aby lista konkursowa mogłabyć brana do GMP lub do kat. M oddział musi spełnić warunek 250 gołębi na punkcie wkładań i 50 hodowców. W innym przypadku lecisz tylko o współzawodnictwa oddziałowe. No i łatwo policzyć jaki będzie miał słaby coficient pierwszy gołąb przy takiej ilości gołębi, gdyż tu nie ma ograniczenia 5000 gołębi.
Co prawda w regulaminie jest zapis, że jednostki organizacyjne PZHGP są zobowiązane do uczestnictwa w lotach organizowanych przez jednostki nadrzędne. Słowo zobowiązane nie jest równoznaczne z obowiązkiem brania udziałów w tych lotach. No bo jakby tak było każdy oddział musiałby brać udział w lotach narodowych.
Na rejon lotowy musi Ci wyrazić zgodę twój okręg. Jak nie polecisz z nimi lotów okręgowych to zapewne zrobią Ci na złość i takiej zgody nie dostaniesz. Dodatkowo teraz to trochę zapóźno na szukanie rejonu lotowego. Można je co prawda zmieniać ale to w miesiącach październik i listopad. Nowe rejony zakłada się na początku roku wyborczego na całą kadencję i tu ma się czas chyba do marca.
Jednak trochę dziwi mnie ten zapis o zgodzie okręgu na rejony lotowe. Moim zdaniem to jest hobby i oddział powinien tylko informować okręg z kim zakłada rejon lotowy. Okręg powinien tylko wnikać czy są przestrzegane w tej kwestii regulaminy. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
 |
lukasz22
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 6:47
Temat postu :
|
 |
|
dzieki za odpowiedz
nie mialem nie mysli lotu maraton okregowego, a rejonowy. dostalismy informacje od Prezesa Okregu, ze MUSIMY leciec maraton z rejonem bo nasze wyniki beda uznane, ale mozemy stworzyc wlasna liste jezeli spelnimy warunki - wiec jaki to jest sens ustalac lot rejonowy skoro jestesmy silnym oddzialem i mozemy to zrobic sami?
fajnie jakby przedstawiciel pzhgp to wyjasnil, udziela sie tutaj ktos taki ? |
|
|
|
|
|
 |
Adam.W
|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 7:01
Temat postu :
|