|
 |
Autor |
Wiadomość |
sylwek
|
Wysłany: Czw Lut 01, 2007 21:13
Temat postu : Kluby Hodowców Gołębi pocztowych
|
 |
|
W Polsce cieszą się coraz większą popularnością. Jakie są zależności między klubami a PZHGP? Z tego co wiem nie można lotować gołębiem z obrączką z klubu w PZHGP, natomiast czy można równocześnie w jednym sezonie startować do rywalizacji w PZHGP i klubie? Chodzi mi o to czy trzeba się zrzec członkostwa w związku żeby lotować w klubie.Związek ogranicza liczbe lotów do 16, często dystanse są "tendencyjne" a tu taka alternatywa...
http://khgpwslawnie.com.pl/
http://www.nkhgpzp.go.pl/ |
|
_________________ zdjęcia z mojej hodowli http://www.zloteskrzydlo.pl/userphotogallery.php?album_id=104 wystarczy kliknąć na miniaturkę zdjęcia |
|
|
 |
Edward
|
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 4:34
Temat postu :
|
 |
|
Kolego Sławku,postaram, się odpowiedzieć bo nikt nie podejmuje tematu Klubów a jest to temat na czasie, jak duży trudno powiedzieć nasze przepisy jeszcze tego nie precyzują, moim skromnym zdaniem, można lotować w PZHGP i należeć do KLUBU nikt tego nie zabrania, przynajmniej obowiazujący na dzień dzisiejszy STATUT PZHGP. Kilka uwag na temat Klubów, był klub w Sławie wiem, że zwracali się Ci Hodowcy do Zarządu Głównego o zgodę na powrót, pozwolona im nawet brać udział w lotach w ramach PZHGP na obrączkach klubowych. Miałem zamiar napisać artykuł na łamach naszego HGP/ ostatnio nie opublikowano moich 2-ch artykułów - czekam na "lepsze czas" - oczywiście nie mam do nikogo pretensji - wola Redakcji.
I jeszcze jedna uwaga, działam o kilkudziesięciu lat PZW/ wędkarze/ - druga moja pasja, jestem od 20 lat w OKR/ od 2 lat jej przewodniczącym/ - Okręg Wrocław zrzesza ponad 14 tys. wędkarzy. Na dzień dzisiejszy powstało 15 klubów, na różnym pośśśśśśąąąąąąąąąąziomie "ilo?ciowym i jako?ciowym" , kluby te działaj? w ramach Okręgu , inne po za strukturami PZW. Moje zdanie s? dobre i zle Kluby, niektórzy żadni "władzy" co? takiego zakładaj? , zbieraj? kasę i się zwijaj?, taki KLUB Karpiarzy - zdefraudował ponad 8 tys złotych, władze się rozpłynęły. S? również dobre Kluby u mnie w Oławie 18 osobowy KLUB PZW WYDRA organizuje zawody wędkarskie na szczeblu Ogólnopolskim, i takich klubów, będzie więcej .
Jeżeli hodzi o twój zarzut,że PZHGP ogranicza ilo?ć lotów do 16 to bzdura, możesz i zrobić w sezonie 100 lotów, tylko kto to wytrzyma "finansowo" i czasowo. Nasze przepisy nie ograniczaj? ilo?ci lotów, tylko Regulamin o MP i GMP ma pewne ramy. U mnie w Oddziale juz się buntuj?, że jest 16 lotów najlepiej by było gdyby było ich 12, można z rodzinka pojechać na wakacje odpocz?ć miedzy starymi i młodymi. Nie dajmy się zwariować , przecież to ma być mile hobby a nie "wariactwo". Aby lotować 30 czy 35 lotów na wzór Belgii czy Holandii jeste?my za biedni. To jest moje zdanie.
Planuję w ramach naszego REGIONU V założyć KLUB LOTÓW DALEKODYSTANSOWCH - gdyż na szczeblu Z.G nie ma kto tego zrobić były próby lecz bez efektu. Czy mi się to uda zadecyduj? hodowcy. |
|
|
|
|
 |
Edward
|
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 7:37
Temat postu :
|
 |
|
Przepraszam za podwójny wpis wyłączyli energię, chcę dokończyć swoją myśl. Nasz Okręg Wrocław przez 4 lata uczestniczył w lotach Klubu ?rodkowej Europy były to loty z Le Havre - 1200 km, do Wrocławia oraz Bredy około 900 do 100km, i innych miejscowości. Odnosiliśmy wielkie sukcesy, w pierwszym roku Polskę reprezentowali Hodowcy z Częstochowy i ?ląska Opolskiego, poĽniej został tylko Okręg Wrocław . w jednym sezonie mój Kolega z Oddziału Oława m. Więckowski zdobył Puchar ?rodkowej Europy. Pierwszych 65 gołębi na liście konkursowej z Wrocławia . Do klubu tego należeli Czesi, Słowacy, Morawy, Węgrzy, Austriacy, Rumuni, Polskę reprezentował Okręg Wrocław. Po czterech latach Klub zawiesił działalność. Głównym "motorem" KLUBU był Kolega MACHA z CZECH, Roman Pająk z Wrocławia i nie żyjący WIESIEK PRYSTUPA / zginął w Katowicach no i moja skromna osoba. |
|
|
|
|
 |
Piotr Zdanowicz
|
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 11:33
Temat postu :
|
 |
|
Co do obrączek rodowych kolegów z Klubu w Sławnie ( obrączki 039s) to nie hodowcy z Klubu, tylko Zarząd Okręgu Pomorza ?rodkowego zwracał się z prośbą do ZG o dopuszczenie gołębi z takimi obrączkami do współzawodnictw PZHGP.
Motywowaliśmy ten wniosek tym, że hodowca powracający z Klubu "na łono" PZHGP miał wszystkie starsze gołębie z obrączkami 039s i byłyby one lotowo bezużyteczne.
Zarząd Główny przychylił się do prośby okręgu i sprawa jest uregulowana.
Klub w Sławnie działa nadal i nie widzę w tym niczego nadzwyczajnego.
Czasy jedynie słusznej drogi chyba się skończyły, starczy miejsca dla wszystkich, a konkurencja zmusza do myślenia.
Pozdrowienia dla kolegów z Klubu w Sławnie od hodowców Okręgu Pomorza ?rodkowego - "Dobry Lot" |
|
|
|
|
 |
celt78
|
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 11:34
Temat postu :
|
 |
|
Też mi się podobają loty dalekodystansowe i fajnie jakby u nas ktoś założył taki klub hodowców lotów dalekodystansowych.szło by lotować i w PZHGP oraz w takim osobnym klubie:) |
|
_________________ "Doświadczenie to nazwa, którą każdy nadaje swoim błędom." |
|
|
 |
sylwek
|
Wysłany: Sob Cze 30, 2007 20:21
Temat postu :
|
 |
|
Czy zagląda na to forum ktoś lotujący w którymś z klubów? Jak na przykład było z lotem 3VI? Zaintrygowały mnie też bardzo wyniki AS Klase2006, dziwne jest to że pierwsze dwa miejsca w każdej kategorii zajmują te same osoby... |
|
_________________ zdjęcia z mojej hodowli http://www.zloteskrzydlo.pl/userphotogallery.php?album_id=104 wystarczy kliknąć na miniaturkę zdjęcia |
|
|
 |
celt78
|
Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 15:17
Temat postu :
|
 |
|
Dobrze by było jakby ktoś założył Klub Gołębi Dalekodystansowych . Zrobiłoby się 3 loty próbne z odległości 1 lot 200km, 2 lot 300 km, 3 lot 400 km. Po tych lotach próbnych 2 loty z odległości 800 km, 2 loty z odległości 1000 km i ukoronowaniem byłby lot z odległości pomiędzy 1000 - 1500 km. Wtedy nie przestawałbym lotować gołębiami. Zresztą teraz jak lotowałem to wyłącznie interesowały mnie loty dalekodystansowe na których mogłem się pokazać i rywalizować z różnymi mistrzami. Miałem i mam takie gołębie na dalekie dystanse do których doszedłem po wielu latach hodowli. W PZHGP najgorsze jest to, że jakby mogli to zrobią 20 lotów i dzięki temu człowiek nic z życia nie ma bo każdy weekend zajęty żeby nie opuścić żadnego lotu bowiem wiadomo , że nie lecąc jednego lotu spada się w klasyfikacji i ciężko jest poĽniej nadrobić utracone pkt. Nie podoba mi się też że dwie trzecie lotów jest z odległości do 400 km i dużo osób co mają kase w połowie tygodniśśśśśśśśśąąąąąąąąąąa tj. np w ?rode wywozi sobie gołębie na odległo?ć około 100km i gołębie powracaj?ce z lotu gdy znajduj? sie już w tej wła?nie odległo?ci od macierzystego gołębnika tj. około te 100km to s? już jak na przysłowiowym podwórku. Takie wywożenie wi?że sie z dużymi pieniędzmi wydanymi na benzyne a nie każdego stać na to. I Ci co wywoż? na takie loty próbne w połowie tygodnia z mojego do?wiadczenia porobili fajne wyniki natomiast gdy przyszły loty dalekie to mistrzowie pozostawali w tyle. W takim Klubie Gołębi Dalekodystansowym loty dalekie odbywały by się co 3 tygodnie żeby goł?b był w pełni sił i mógł uczestniczyć w każdym z np 5 lotów. I lotować o jakie? nagrody wtedy była by podwójna przyjemno?ć. Je?li zajęliby się tym odpowiedni hodowcy to możnaby było pozyskać na takie loty sponsorów. Nadać rozgłosu, że takie loty s? przeprowadzane co wi?załoby się z szerokim zainteresowaniem u nas w Polsce i za granic?. Mysle, że takich Klubów powstanie coraz więcej. Płaciłoby się składke np 50zł i te pieni?dze mie?ciły by się w danym Klubie i szłoby je wykorzystać tak żeby zaowocowały a nie tak jak jest teraz płacimy po 40zł i nic z tego nie mamy. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
barkley
|
Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 15:46
Temat postu :
|
 |
|
Cytat: | Takie wywożenie wiąże sie z dużymi pieniędzmi wydanymi na benzyne a nie każdego stać na to |
Kolego celt , wystarczylaby jedna osoba z wiekszym samochodem , zebrac od kilku hodowcow golabki i koszty moglby znacznie spac , niz robic to w pojedynke. Chociaz jak slysze ze coponiektorzy daja na lot 100 i wiecej to chyba nie wyjdzie :).
Druga sprawa ze ja jeszce nie slyszalem zeby jakis klub specjalizowl sie tylko w dalekich lotach. Sa hodowcy , ktorych znam osobiscie ktorzy daja tylko i wylacznie na dalekie dystanse minim 750 - 800 km. No ale byc moze powstanie taki klub , tylko czy byloby duze zainteresowanie na takie loty ? Chodzi o zaintersowanie wrejjonie zeby nie bylo wielkich roznic. Czy tak sie da ? |
|
|
|
|
 |
celt78
|
Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 15:57
Temat postu :
|
 |
|
Wszystko się da. Są właśnie hodowcy co lubią loty tylko do 400 km i są hodowcy co lubią loty dalekodystansowe. I w takim Klubie nie musi być 10 000 tys członków wystarczy na popczątku 100 osób i już byłoby ciekawie. W mojej miejscowości byłyby już jak na razie 3 osoby tzn ja Kolega który już nie lotuje w pzhgp oraz 3 osoba Kolega Który przeniósł się do innego oddziału. A jakby takie coś zrobić na szerszą skale to osób byłoby znacznie więcej. Na razie nikt o tym nie mówił szerzej toteż narazie nie ma chętnych. |
|
|
|
 |
sylwek
|
Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 18:09
Temat postu :
|
 |
|
Był już na śląsku klub miłośników lotów dalekodystansowych, jego tradycje podtrzymuje "Radzionków", kwestią czasu jest rozwój tego typu przedsięwzięć. Od przyszłego roku już ruszają "LOTY NARODOWE" w Polsce. |
Ostatnio zmieniony przez sylwek dnia Nie Wrz 23, 2007 10:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
 |
Bogusław Koteluk
|
Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 10:28
Temat postu :
|
 |
|
Oby loty narodowe wypaliły,bo na razie to tylko wiemy,że mają być i tyle.Nic nowego na temat terminów,miejsc itp.Ale pożyjemy-zobaczymy. |
|
|
|
|
 |
HodowcaPl
|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2011 19:56
Temat postu :
|
 |
|
podobno w toruniu jest klub daleko dystansowy prowadzi go wspolnie z innymi hodowcami CEZARY HALAT I WALDEMAR WOJCIUK CZOLOWI HODOWCY OKREGU TORUN,klub jest 2?3rok uwazam ze kluby to fajna sprawa szkoda ze ja narazie nie moge uczestniczyc w tym klubie. |
|
|
|
|
 |
|
|