Forum PZHGP
FAQ FAQ Szukaj Szukaj Użytkownicy Użytkownicy Profil Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomo¶ci Zaloguj się, by sprawdzić wiadomo¶ci Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj
Obecny czas to Czw Lip 02, 2015 0:55 Zobacz posty bez odpowiedzi
Olej czosnkowy
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat
Autor Wiadomo¶ć
tadeo




Doł±czył: 04 Sty 2006
Posty: 12
WysłanyWysłany: Nie Wrz 13, 2009 14:18
PostTemat postu : Olej czosnkowy
Odpowiedz z cytatem

Witam.Jak zrobić samemu olej czosnkowy?tzn jakie proporcje maj± być?Np;1/2 oleju sojowego ile czosnku i co jeszcze; może miód!!Jak długo to musi stać? Pozdrawiam

_________________
Tadeo
Zobacz profil autoraWy¶lij prywatn± wiadomo¶ćWy¶lij email Powrót do góry
ztadzik




Doł±czył: 13 PaĽ 2007
Posty: 11
WysłanyWysłany: Pi± Sty 01, 2010 20:47
PostTemat postu : OLEJ CZOSNKOWY
Odpowiedz z cytatem

WITAM TO PARE SPOSOBÓW ZNALEZIONE W INTERNECIE
1
Witam.Wprawdzie nie jest to sposób na zrobienie sobie oleju czosnkowego tym nie mniej regularne podawanie wody czosnkowej zapobiega robaczycy gołębi. Kiedy¶ należałem do PZHGP i regularnie i wręcz z duż± dbało¶ci± i regularno¶ci± podawałem czosnek w taki sposób, badania z kału nigdy nie wykazały u moich ptaków zarobaczenia .

2
A ja robię tak: wieczorem spory z±bek czosnku miażdżę w prasce i przez lejek wrzucam do litrowej szklanej butelki i zalewam ciepł± wod±. Rano cał± zawarto¶ć przelewam przez sitko, dodaję wody, żeby wyszło razem 2 - 2,5 litra tego roztworu czosnkowego. W lecie wystarczało to do picia 40 gołębiom. Daję tę miksturę przeważnie raz na tydzień - w zimie rzadziej



3

Witam.Polecam taki oto sposób zrobienia sobie oleju czosnkowego:
1 litr oleju sojowego
25dag.czosnku (kupic30dag. bo trochę łusek odpadnie)
butelka szklana¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± ciemna
sposób przyrz?dzania:czosnek pognie?c, rozgnie?c lub zmielic przez maszynkę do mięsa.Czosnek z olejem do butelki na 10 dni. Po 10 dniach przecedzic i przechowywac w ciemnym i chłodnym miejscu. Jak kto? ma mało gołębi albo mało używa dodatków na karmę to można zrobic z połowy produktów. Naprawdę polecam.
4

Jak zrobić olejek - sposoby różne
METODA I

Poniższe sposoby dotycz? w głównej mierze olejków zapachowych, nie za? stężonych esencyjnych, które domowym sposobem trudniej jest wykonać. Jednakże i one spełniaj? doskonale swoj? rolę.

Olejki s? produkowane poprzez namoczenie materiału ro?linnego w oleju przez jaki? czas. Metoda ta jest stara i używana od dawien dawna, gdy nie było jeszcze innych metod takich jak jak destylacja.
Olejki przygotowywane s? na zimno lub gor?co. Olejki takie s? bardzo efektywne, ponieważ wyci?gaj? ziołowe składniki i lotne oleje z ziół. Posiadaj? wiele własno?ci jakich nie posiadaj? olejki esencyjne i nie s? tak silne jak tamte, wiec mog? być używane bez rozwadniania. Można też na jeden olejek użyć wielu ro?lin wedle upodobania, co daje wielkie możliwo?ci. Olejki takie można używać do gotowania, balsamów, kremów, ma?ci etc.

Wskazówki Dla Zrobienia Olejku

Najlepiej używać bardzo dobrze wysuszonych ziół, ponieważ zawarto?ć wody w ?wieżych ziołach sprzyja rozwojowi bakterii. Używaj dobrego oleju z którego powstanie olejek. Kiedy go zamrozisz zapewnisz mu dłuższ? żywotno?ć i opóĄnisz zjełczenie. Pamiętaj, kiedy stosujesz metodę na gor?co tracisz kilka ważnych wła?ciwo?ci ziół. Zimna woda zapewni, ze olejek będzie bardziej pachn?cy. Je?li używasz metody na zimno pamiętaj, że zioła musza być kompletnie zanurzone by nie sple?niały. Także pamiętaj o tym, by do ?rodka dostawało się malutko powietrza, tylko troszeczkę z powodów powyższych.

METODA NA GOR·CO

Napełnij wielki słój, który można dobrze zamkn?ć i zalakować wybranymi ziołami lub kwiatami. Umie?ć słój do szyjki w rondlu pełnym wody i podnie? temperaturę do ?redniej. Gotuj na wolnym ogniu przez trzy godziny. PrzecedĄ przez materiał lub papier do br?zowej butelki.

METODA NA GOR·CO 2

Umie?ć zioła w garnku i pokryj olejem. Umie?ć na najniższym poziomie piekarnika i podgrzewaj 12 godzin. METODA NA ZIMNO

Połóż zioła w słoju i nalej oleju mniej więcej 2-4 cm ponad ziołami. Olej ma być lekko podgrzany i bezwonny np. z pestek winogron albo migdałów. Przykryj wiekiem. Połóż na jeden dzień w nasłonecznione miejsce. Możesz pozostawić go na noc by napełnij się energia księżycow?.

METODA II

Esencyjne Olejki Kwiatowe

Ażeby zrobić taki olejek potrzebujesz filiżanki (240ml) olejku na zimno wyciskanego z migdałów i 2-3 filiżanki (480-720ml) ?wieżych lub wysuszonych pełnych kwiatów. Spróbuj ?cinać kwiaty rano, kiedy s? najbardziej ?wieże i upewnij się, że nie zawieraj? pestycydów. Wlej olej do słoika lub innego naczynia z dużym otworem i używaj?c tłuczka lub moĄdzierza lekko utłucz kwiaty. Wsyp kwiaty do oleju. Zamknij słój i potrz??nij. Postaw słój w umiarkowanie ciepłym miejscu na tydzień i potrz?saj nim raz na 24h. Je?li temperatura otoczenia jest niższa niż 20-24 stopnie wtedy raz na 24 godziny umieszczaj słój w ciepłej wodzie. Postaw słój w ciemnym miejscu na dwa tygodnie by olej mógł absorbować aromat. Następnie wyjmij i potrz??nij. Wyci?nij olej przez kawałek bawełnianej gazy. Wlej olej do butelki z ciemnego szkła i zatkaj przechowuj?c w ciemnym miejscu. Czas przechowywania waha się od 12 do 18 m-cy je?li olejek trzymany jest z dala od ?wiatła słonecznego i w temperaturze poniżej 24 stopni.

METODA III

Zrobienie własnego olejku jest niebywale proste. Z czasem sam nauczysz się ł?czyć potrzebne składniki i tworzyć własne, niezapomniane kompozycje.

WeĄ ilo?ć potrzebnych ziół i podziel je na pół. Jedn? czę?ć połóż na szczycie podwójnego bojlera. Można tu wykorzystać sposób polegaj?cy na umieszczeniu w garnku z wod? drugiego garnka. Nalej nieco oleju ro?linnego np. z migdałów, słonecznika czy winogron i gotuj na wolnym ogniu, powoli podgrzewaj?c, dwie godziny.

Wyci?nij olejek przez bawełniany materiał i wyrzuć zioła. Włóż resztę ziół i powtórz proces.

Wyci?nij olej i zlej do ciemniej butelki. By uchronić go przed szybkim zjełczeniem dodaj kapsułkę witaminy E do butelki (1 kapsułka na 4 uncje), zmieszaj i postaw w ciemnym miejscu. Je?li w butelce pozostało nieco ziół to dobrze.

Naklej etykietkę żeby? wiedział co masz w butelce.

Dla delikatnych ziół nie używaj podwójnego bojlera. Mocz natomiast zioła w oleju kilka tygodni.



SA TO SPOSOBY ZNALEZIONE W INTERNECIE NA FORACH
Zobacz profil autoraWy¶lij prywatn± wiadomo¶ć Powrót do góry
szymczyk




Doł±czył: 10 Sty 2009
Posty: 60
Sk±d: Czaniec
WysłanyWysłany: Sob Sty 02, 2010 11:11
PostTemat postu : 
Odpowiedz z cytatem

Ja robię olejek czosnkowy bardzo podobnie jak w przepisie i to od kilku lat polecam - trójke
Zobacz profil autoraWy¶lij prywatn± wiadomo¶ćWy¶lij emailNumer GGTlen Powrót do góry
ztadzik




Doł±czył: 13 PaĽ 2007
Posty: 11
WysłanyWysłany: Sob Sty 02, 2010 15:43
PostTemat postu : A MOZE TEZ INNE SPOSOBY NA NATURE
Odpowiedz z cytatem

JESLI CHCECIE PODZIELCIE SIE Z KOLEGAMI PRZEISAMI NA INNE MIKSTURY
Zobacz profil autoraWy¶lij prywatn± wiadomo¶ć Powrót do góry
ztadzik




Doł±czył: 13 PaĽ 2007
Posty: 11
WysłanyWysłany: Sob Sty 02, 2010 15:46
PostTemat postu : OLEJ CZOSNKOWY I NIE TYLKO
Odpowiedz z cytatem

OTO PRZEPIS Z INTERNETU NA OCET JABŁKOWY
ocet jabłkowy
JAK GO PRZYRZ·DZAĆ




Jabłka (ich ilo¶ć zależy od pojemno¶ci naczynia) umyć, pokroić na kawałki i przepu¶cić przez sokowirówkę lub zetrzeć na tarce. Otrzyman± miazgę (razem z gniazdami nasiennymi) włożyć do kamionkowego naczynia b±dĄ szerokiego słoja. Na każdy kilogram miazgi dodać litr i szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży piekarniczych i kawałek razowego chleba. Naczynie przykryć gaz± i odstawić na 10 dni. 3- 4 razy dziennie płyn zamieszać drewnian± łyżk±. Po tym terminie przefiltrować płyn przez gazę, wlać ponownie do umytego naczynia. Na każdy litr soku dodać 10 dag cukru, odstawić. Po skończonej fermentacji (ok. półtora miesi±ca) przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Zobacz profil autoraWy¶lij prywatn± wiadomo¶ć Powrót do góry
ztadzik




Doł±czył: 13 PaĽ 2007
Posty: 11
WysłanyWysłany: Sob Sty 02, 2010 15:48
PostTemat postu : NA CO TE MIKSTURY
Odpowiedz z cytatem

KAZDY HODOWCA WIE NA CO TE MIKSTURY
Zobacz profil autoraWy¶lij prywatn± wiadomo¶ć Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:    
Zobacz poprzedni temat Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityk± Plików Cookies.
Możesz okre¶lić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegl±darce.


Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css