Forum PZHGP
FAQ FAQ Szukaj Szukaj Użytkownicy Użytkownicy Profil Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj
Obecny czas to Czw Kwi 17, 2014 18:24 Zobacz posty bez odpowiedzi
Olej czosnkowy
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
tadeo




Dołączył: 04 Sty 2006
Posty: 12
WysłanyWysłany: Nie Wrz 13, 2009 14:18
PostTemat postu : Olej czosnkowy
Odpowiedz z cytatem

Witam.Jak zrobić samemu olej czosnkowy?tzn jakie proporcje mają być?Np;1/2 oleju sojowego ile czosnku i co jeszcze; może miód!!Jak długo to musi stać? Pozdrawiam

_________________
Tadeo
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij email Powrót do góry
ztadzik




Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 11
WysłanyWysłany: Pią Sty 01, 2010 20:47
PostTemat postu : OLEJ CZOSNKOWY
Odpowiedz z cytatem

WITAM TO PARE SPOSOBÓW ZNALEZIONE W INTERNECIE
1
Witam.Wprawdzie nie jest to sposób na zrobienie sobie oleju czosnkowego tym nie mniej regularne podawanie wody czosnkowej zapobiega robaczycy gołębi. Kiedyś należałem do PZHGP i regularnie i wręcz z dużą dbałością i regularnością podawałem czosnek w taki sposób, badania z kału nigdy nie wykazały u moich ptaków zarobaczenia .

2
A ja robię tak: wieczorem spory ząbek czosnku miażdżę w prasce i przez lejek wrzucam do litrowej szklanej butelki i zalewam ciepłą wodą. Rano całą zawartość przelewam przez sitko, dodaję wody, żeby wyszło razem 2 - 2,5 litra tego roztworu czosnkowego. W lecie wystarczało to do picia 40 gołębiom. Daję tę miksturę przeważnie raz na tydzień - w zimie rzadziej



3

Witam.Polecam taki oto sposób zrobienia sobie oleju czosnkowego:
1 litr oleju sojowego
25dag.czosnku (kupic30dag. bo trochę łusek odpadnie)
butelka szklana ciemna
sposób przyrządzania:czosnek pognieśc, rozgnieśc lub zmielic przez maszynkę do mięsa.Czosnek z olejem do butelki na 10 dni. Po 10 dniach przecedzic i przechowywac w ciemnym i chłodnym miejscu. Jak ktoś ma mało gołębi albo mało używa dodatków na karmę to można zrobic z połowy produktów. Naprawdę polecam.
4

Jak zrobić olejek - sposoby różne
METODA I

Poniższe sposoby dotyczą w głównej mierze olejków zapachowych, nie zaś stężonych esencyjnych, które domowym sposobem trudniej jest wykonać. Jednakże i one spełniają doskonale swoją rolę.

Olejki są produkowane poprzez namoczenie materiału roślinnego w oleju przez jakiś czas. Metoda ta jest stara i używana od dawien dawna, gdy nie było jeszcze innych metod takich jak jak destylacja.
Olejki przygotowywane są na zimno lub gorąco. Olejki takie są bardzo efektywne, ponieważ wyciągają ziołowe składniki i lotne oleje z ziół. Posiadają wiele własności jakich nie posiadają olejki esencyjne i nie są tak silne jak tamte, wiec mogą być używane bez rozwadniania. Można też na jeden olejek użyć wielu roślin wedle upodobania, co daje wielkie możliwości. Olejki takie można używać do gotowania, balsamów, kremów, maści etc.

Wskazówki Dla Zrobienia Olejku

Najlepiej używać bardzo dobrze wysuszonych ziół, ponieważ zawartość wody w świeżych ziołach sprzyja rozwojowi bakterii. Używaj dobrego oleju z którego powstanie olejek. Kiedy go zamrozisz zapewnisz mu dłuższą żywotność i opóźnisz zjełczenie. Pamiętaj, kiedy stosujesz metodę na gorąco tracisz kilka ważnych właściwości ziół. Zimna woda zapewni, ze olejek będzie bardziej pachnący. Jeśli używasz metody na zimno pamiętaj, że zioła musza być kompletnie zanurzone by nie spleśniały. Także pamiętaj o tym, by do środka dostawało się malutko powietrza, tylko troszeczkę z powodów powyższych.

METODA NA GORĄCO

Napełnij wielki słój, który można dobrze zamknąć i zalakować wybranymi ziołami lub kwiatami. Umieść słój do szyjki w rondlu pełnym wody i podnieś temperaturę do średniej. Gotuj na wolnym ogniu przez trzy godziny. Przecedź przez materiał lub papier do brązowej butelki.

METODA NA GORĄCO 2

Umieść zioła w garnku i pokryj olejem. Umieść na najniższym poziomie piekarnika i podgrzewaj 12 godzin. METODA NA ZIMNO

Połóż zioła w słoju i nalej oleju mniej więcej 2-4 cm ponad ziołami. Olej ma być lekko podgrzany i bezwonny np. z pestek winogron albo migdałów. Przykryj wiekiem. Połóż na jeden dzień w nasłonecznione miejsce. Możesz pozostawić go na noc by napełnij się energia księżycową.

METODA II

Esencyjne Olejki Kwiatowe

Ażeby zrobić taki olejek potrzebujesz filiżanki (240ml) olejku na zimno wyciskanego z migdałów i 2-3 filiżanki (480-720ml) świeżych lub wysuszonych pełnych kwiatów. Spróbuj ścinać kwiaty rano, kiedy są najbardziej świeże i upewnij się, że nie zawierają pestycydów. Wlej olej do słoika lub innego naczynia z dużym otworem i używając tłuczka lub moździerza lekko utłucz kwiaty. Wsyp kwiaty do oleju. Zamknij słój i potrząśnij. Postaw słój w umiarkowanie ciepłym miejscu na tydzień i potrząsaj nim raz na 24h. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa niż 20-24 stopnie wtedy raz na 24 godziny umieszczaj słój w ciepłej wodzie. Postaw słój w ciemnym miejscu na dwa tygodnie by olej mógł absorbować aromat. Następnie wyjmij i potrząśnij. Wyciśnij olej przez kawałek bawełnianej gazy. Wlej olej do butelki z ciemnego szkła i zatkaj przechowując w ciemnym miejscu. Czas przechowywania waha się od 12 do 18 m-cy jeśli olejek trzymany jest z dala od światła słonecznego i w temperaturze poniżej 24 stopni.

METODA III

Zrobienie własnego olejku jest niebywale proste. Z czasem sam nauczysz się łączyć potrzebne składniki i tworzyć własne, niezapomniane kompozycje.

Weź ilość potrzebnych ziół i podziel je na pół. Jedną część połóż na szczycie podwójnego bojlera. Można tu wykorzystać sposób polegający na umieszczeniu w garnku z wodą drugiego garnka. Nalej nieco oleju roślinnego np. z migdałów, słonecznika czy winogron i gotuj na wolnym ogniu, powoli podgrzewając, dwie godziny.

Wyciśnij olejek przez bawełniany materiał i wyrzuć zioła. Włóż resztę ziół i powtórz proces.

Wyciśnij olej i zlej do ciemniej butelki. By uchronić go przed szybkim zjełczeniem dodaj kapsułkę witaminy E do butelki (1 kapsułka na 4 uncje), zmieszaj i postaw w ciemnym miejscu. Jeśli w butelce pozostało nieco ziół to dobrze.

Naklej etykietkę żebyś wiedział co masz w butelce.

Dla delikatnych ziół nie używaj podwójnego bojlera. Mocz natomiast zioła w oleju kilka tygodni.



SA TO SPOSOBY ZNALEZIONE W INTERNECIE NA FORACH
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość Powrót do góry
szymczyk




Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 60
Skąd: Czaniec
WysłanyWysłany: Sob Sty 02, 2010 11:11
PostTemat postu : 
Odpowiedz z cytatem

Ja robię olejek czosnkowy bardzo podobnie jak w przepisie i to od kilku lat polecam - trójke
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij emailNumer GGTlen Powrót do góry
ztadzik




Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 11
WysłanyWysłany: Sob Sty 02, 2010 15:43
PostTemat postu : A MOZE TEZ INNE SPOSOBY NA NATURE
Odpowiedz z cytatem

JESLI CHCECIE PODZIELCIE SIE Z KOLEGAMI PRZEISAMI NA INNE MIKSTURY
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość Powrót do góry
ztadzik




Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 11
WysłanyWysłany: Sob Sty 02, 2010 15:46
PostTemat postu : OLEJ CZOSNKOWY I NIE TYLKO
Odpowiedz z cytatem

OTO PRZEPIS Z INTERNETU NA OCET JABŁKOWY
ocet jabłkowy
JAK GO PRZYRZĄDZAĆ




Jabłka (ich ilość zależy od pojemności naczynia) umyć, pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę lub zetrzeć na tarce. Otrzymaną miazgę (razem z gniazdami nasiennymi) włożyć do kamionkowego naczynia bądź szerokiego słoja. Na każdy kilogram miazgi dodać litr i szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży piekarniczych i kawałek razowego chleba. Naczynie przykryć gazą i odstawić na 10 dni. 3- 4 razy dziennie płyn zamieszać drewnianą łyżką. Po tym terminie przefiltrować płyn przez gazę, wlać ponownie do umytego naczynia. Na każdy litr soku dodać 10 dag cukru, odstawić. Po skończonej fermentacji (ok. półtora miesiąca) przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość Powrót do góry
ztadzik




Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 11
WysłanyWysłany: Sob Sty 02, 2010 15:48
PostTemat postu : NA CO TE MIKSTURY
Odpowiedz z cytatem

KAZDY HODOWCA WIE NA CO TE MIKSTURY
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:    
Zobacz poprzedni temat Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css